21 Ιαν 2008

Παίχτε μπάλλα, ρε!

Το ελληνικό ποδόσφαιρο διανύει περίοδο παρακμής. Δεν ασχολούμαι εντατικά με το άθλημα, αλλά αυτό δε σημαίνει υποχρεωτικά πως δεν το γουστάρω και πως δε μπορώ να παθιαστώ με αυτό, κάποιες φορές. Η κρίση μου βασίζεται περισσότερο στην ψυχική ένταση που μου προκαλούσαν άλλοτε τα παιχνίδια (όχι μόνο της ΑΕΚ, την οποία υποστηρίζω) και στη συχνή ξενέρα που μου προκαλούν σήμερα. Αναρωτιέμαι πού πήγε το ανοιχτό, γρήγορο, τσαμπουκαλίδικο ποδόσφαιρο που κάποτε βλέπαμε στην τηλεόραση και που μας παρότρυνε να επισκεπτόμαστε συχνότερα το γήπεδο. Έχω να δω τέτοιας ποιότητας ποδόσφαιρο από το Euro 2004, όταν οι μουρλοί Ιρλανδοί (και μόνο αυτοί) έμπαιναν στο γήπεδο και σάρωναν, άσχετα με το ποια ομάδα είχαν απέναντί τους, άσχετα με το αν ο αγώνας ήταν γι’ αυτούς νικηφόρος ή όχι. Είμαι βέβαια σχεδόν σίγουρος πως αξιόλογο ποδόσφαιρο παίζεται σε ξένα πρωταθλήματα, αλλά πιο πολύ με απασχολεί το τι γίνεται εδώ, που μπορώ να παρακολουθώ καλύτερα.
Τα σφυρίγματα των διαιτητών διακόπτουν το ματς κάθε λίγο και λιγάκι. Αυτό, με τη σειρά τους, το έχουν χωνέψει οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι εκβιάζουν σφυρίγματα για ψύλλου πήδημα. Είναι δυνατόν ένα παιχνίδι να πάρει ρυθμό όταν διακόπτεται κάθε 27 δευτερόλεπτα; Είναι δυνατόν ένας ποδοσφαιριστής να επιλέξει να μείνει όρθιος, με πιθανό τίμημα να χάσει τη μπάλα, όταν ξέρει ότι μπορεί να «το παίξει» και να διατηρήσει τη μπάλα στην κατοχή της ομάδας του, με τη συγκατάθεση του διαιτητή;
Και τώρα, ας προχωρήσουμε αργά-αργά (πού καιρός για «επελάσεις» μεσο-επιθετικών και επιθετικών) προς τη μεγάλη περιοχή. Χαμένες ευκαιρίες και άγιος ο θεός! Για να μπει γκολ πρέπει να κάνεις τάμα. Κάντε μια σύγκριση του μέσου αριθμού των γκολ που έμπαιναν στα ματς πριν από 10-15 χρόνια με το σημερινό μέσο όρο. Ιδιαιτέρως με λυπεί το γεγονός ότι ακόμα και πρωτοκλασάτοι ποδοσφαιριστές του σήμερα χάνουν ευκαιρίες που πραγματικά δε χάνονται. Η ποιότητα έχει πέσει και δεν ξέρω τι φταίει γι’ αυτό. Είναι τα μανατζεριλίκια, οι σπόνσορες που κρύβονται πίσω από όλα, ο άκρατος επαγγελματισμός που απογυμνώνει το άθλημα από την «αλάνικη» ζωντάνια του, η τηλεόραση με τη στατιστικολαγνεία της και τις αναλύσεις επί αναλύσεων, οι παράγκες, η ξερή στρατηγική λόγω της μανίας για την κατάκτηση κάποιου τίτλου με οποιοδήποτε τίμημα ή η έλλειψη δεσίματος ανάμεσα στους παίχτες της ίδιας ομάδας; Μου σκάει πολλές φορές μια «δημοσιο-υπαλληλική» συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών: «πάμε τα τρέξουμε λιγάκι, να πάρουμε και κάνα φάουλ, να βρεθούμε και σε καμιά διεκδίκιση και μετά να πάμε σπίτια μας. Κάποιος θα βρεθεί να βγάλει το φίδι απ’ την τρύπα και να σκοράρει. Κι αν δε σκοράρει, εντάξει...». Το ξέρω, γαμώ το ρομαντισμό μου, πως φανέλα δεν υπάρχει πλέον, αλλά τέτοιο κατάντημα δεν το περίμενα. Κάποιες φορές σκέφτομαι πως είναι καλύτερα να υπάρχει πάθος κι ας πέφτει και καμιά ψιλή εντός και εκτός γηπέδου. Αλλά πού χώρος για τέτοια πράγματα; Είναι σα να ζητάς από τον εργαζόμενο της Nokia να παθιαστεί με τη δουλειά του προς όφελος της επιχείρησης και προς ικανοποίηση εκείνων που διαθέτουν συσκευή κινητού της συγκεκριμένης μάρκας.
Αρχίδια στο μυστρί, που λέει κι ένας επιφανής μουσικός. Δεν πάμε, λέω γω, για κάνα 5χ5, να τους δείξουμε τι σημαίνει ενέργεια; Ψηθείτε, ρε! Στην τεχνική θα κολλήσουμε τώρα;

6 σχόλια:

tragedian είπε...

Έτσι μπράβο ρε Mez άντε να ανέβουμε λίγο. Μ' αρέσεις γιατί 'σαι μέσα σόλα...Μας ρίχνεις, μας ανεβάζεις, μας πετάς ένα βαθιά υπαρξιακό, μετά ένα ποδοσφαιροπατεράδικο.
Μια παρατήρηση μόνο. Μια ανταπόκριση από τη συναυλία των Fall χάθηκε να μας γράψεις? Έτσι να τακούσουμε από πρώτο χέρι μιας και έμαθα ότι είσαι μεγάλος Fallολόγος...

tragedian είπε...

Άκυρο το πέσιμο στον mezcalin, μας έχει ήδη δώσει ανταπόκριση http://mezcalin.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

Εχει δικιο το παληκαρι. Σα πουτανες πουχουνε παρει 100 πελάτες σε μια μερα παίζουνε. ουσσστουδιαολο ρε κοπροσκυλα

ChrisPap είπε...

Mezcalin: Τα λες πολύ ωραία φίλε.. Δυστυχώς οι εποχές που οι ποδοσφαιριστές έπαιζαν για μία πρόσληψη στη ΔΕΗ ή στον ΟΤΕ όταν σταματήσουν τη μπάλλα, που οι φίλαθλοι έβλεπαν μαζί τα ντέρμπυ, που οι μόνοι που τσακώνονταν ήταν οι παίκτες, που ο Κωνσταντίνου κυνηγούσε το Συνετόπουλο στο παλιό Καραϊσκάκη (11/3/1973)πέρασαν ανεπιστρεπτί.
Μεσα στην σκληρή πραγματικότητα του επαγγελματισμού, υπάρχουν κ κάποιες έστω μικρές οάσεις, έστω και σε επίπεδο δηλώσεων από κάποιους που δικαιολογούν και έξω από το γήπεδο την παγκόσμια ποδοσφαιρική τους αξία..
Αναφέρομαι στο Ριβάλντο, ο οποίος σε συνεντευξή του στην εφημερίδα SPORTDAY, είπε πράγματα που δεν ακούς εύκολα απο μία βεντέτα.
Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πέρασε 3 χρόνια όμορφα στον Πειραιά, ότι περίμενε από τον κόσμο του Ολυμπιακού ένα χειροκρότημα και ύστερα ας τον αποδοκίμαζαν, ότι σε περίπτωση που πετύχαινε κάποιο γκολ μέσα στο Καραϊσκάκη δεν θα το πανηγύριζε σ' ένδειξη σεβασμού και το κυριότερο απ' όλα ότι ο Ολυμπιακός ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ, διότι είναι πλέον 35 χρονών και δεν επικεντρώνεται το παιχνίδι της ομάδας σ' αυτόν. Πέιτε μου έναν παίκτη ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΗΣ που θα ξεστόμιζε τέτοιες κουβέντες..
ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ για μια μερίδα ηλίθιων της θύρας 7 και όχι μόνο, που αποδοκίμαζαν το Βραζιλιάνο Κύριο στο ντέρμπυ της 16ης Δεκεμβρίου. Ρίμπο, μη μας βάζεις όλους στο ίδιο καζάνι. Υπάρχουν και κάποιοι που αναγνώρισαν την προσφορά σου.
Δυστυχώς μαλάκες, αχάριστοι και κόπανοι υπάρχουν παντού, κατά συνέπεια και στον κόσμο του Ολυμπιακού.
Συγνώμη Ρίμπο για τα νούμερα που σ' αποδοκίμασαν..
Σ' ευχαριστούμε για την προσφορά σου στο Θρύλο..

Ανώνυμος είπε...

@chrispap: Δέχομαι τη συγνώμη σου. Ευλόγησον.

Μαέβιους είπε...

Μezc είναι ένα καθρέφτης της καθημερινότητας και το ποδόσφαιρο, αυτοί ΚΑΝΟΥΝ οτι παίζουν ποδόσφαιρο και ΕΜΕΙΣ κάνουμε οτι παρακολουθούμε.
Όπως συμβαίνει παντού σ'αυτόν εδώ το τόπο.
Αυτοί κάνουν οτι κυβερνούν και εμείς οτι τους υπολογίζουμε.
Κάνουμε και καλά οτι δουλέυουμε και κάνουν και καλά ότι μας πληρώνουν.
Στα σχολεία και τα πανεπιστήμια οι καθηγητές προσποιούνται οτι κάνουν μάθημα και οι μαθητές/ φοιτητές κάνουν οτι παρακολουθούν.
Και ο κατάλογος δε τελειώνει.
Είμαστε η χώρα της εικονικής πραγματικότητας, κάνουμε οτι ζούμε...

ΥΓ: Για να μην τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι υπάρχουν και κάποιοι που πραγματικά δουλεύουν, διδάσκουν, παίζουν μπάλα, σπουδάζουν αλλά θεωρώ ότι αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα, ακόμα.