13 Μαρ 2008

Στο...Κιότο

Είναι και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της συμμόρφωσης της Ελλάδας στο Πρωτόκολλο του Κιότο – μείωση των εκπομπών αερίων. Τον Ιανουάριο υπήρξε ανταλλαγή δηλώσεων, μέσω των ΜΜΕ, μεταξύ του Έλληνα Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Σταύρο Δήμα, και του ΥΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά. Ο πρώτος επεσήμανε ότι τα στοιχεία που δίνει η Ελλάδα δεν είναι σύμφωνα με τους συμφωνημένους κανόνες μέτρησης, αλλά τα πραγματικά είναι τέτοια που κινδυνεύει το σύνολο της ΕΕ να είναι εκτός συμφωνημένου στόχου (σχετικά αποφασίζει η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ στα μέσα Απριλίου 2008). Η ΕΕ είχε ζητήσει από τα κράτη-μέλη το 2007 να θέσουν ως στόχο τη μείωση των εκπομπών περεταίρω κατά 30% έως το 2020 κάτι το οποίο δεν είναι πραγματοποιήσιμο με τα σημερινά δεδομένα. Ο δεύτερος απάντησε λέγοντας ότι τα στοιχεία έρχονται από το 1996-1997 και επομένως βαρύνουν προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για επίλυση του προβλήματος, μέχρι την απόφαση του ΟΗΕ.

Ακόμα και σήμερα το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος αν και εξακολουθεί να δηλώνει έτοιμο για την απόφαση. Η τελευταία υποβολή Εθνικού Σχεδίου Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίου από το ΥΠΕΧΩΔΕ στην ΕΕ ήταν τον Δεκέμβριο του 2004, με καθυστέρηση 12 μηνών.

Από το σύνολο των 141 κρατών που έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει παραπεμφθεί στον ΟΗΕ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μιας και έχω μπει στο τριπάκι των τίτλων (σσ ξέρεις εσύ), να προτείνω εναλλακτικό τιτλάκι "στο βρόντο"; (διττή σημασία, σου κλείνω το μάτι) Πόσο έχουμε βαρεθεί να ακούμε τη δικαιολογία των προηγούμενων κυβερνήσεων/υπουργείων/γκόμενων...
Είχα μια θεωρεία: τα στατιστικά μού έλεγαν ότι όσοι ανήκουν στη γενιά που τώρα είναι στα 35 (+/-5) αρνούνται πεισματικά να κοιτάξουν καν τις ευθύνες τους (η θεωρεία -σύμφωνα με την οποία κατηγορείται το γάλα προ Τσέρνομπιλ- είχε ως το επίκεντρο τις σχέσεις, αλλά οι ενδείξεις για προεκτάσεις εγείρουν καχυποψία). Λες ο Σουφλιάς να πάσχει από αυτή την ασθένεια που σε δείχνει πολλά χρόνια μεγαλύτερο;; Μπα, ε;

forns είπε...

Πόσες αγωνιστικές θα φάμε; Μα αφού κύριοι του ΟΗΕ αλλάζουμε λάμπες σαν τρελοί.