19 Ιουν 2008

Της φυλακής τα σίδερα...

Με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα για τους πρόσφυγες παραθέτω το «δωράκι» που τους έκανε (μόλις χθες) η ευρωπαϊκή ένωση:

Βρυξελλες.

Εγκρίθηκε χθες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οδηγία για την «επαναπροώθηση» των παράνομων μεταναστών στη χώρα απ’ όπου προήλθαν. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η φυλάκιση, χωρίς δίκη, παράνομων μεταναστών, ακόμη και ανηλίκων, για διάστημα μέχρι 18 μήνες το μέγιστο και η απαγόρευση εισόδου στην Ε. Ε. για πέντε χρόνια.
Η λεγόμενη «οδηγία για τις επαναπροωθήσεις» εγκρίθηκε χθες με ψήφους 369 υπέρ, 197 κατά και 106 αποχές μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν τρία χρόνια. Ουσιαστικά η οδηγία υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Φιλελεύθερους, ενώ οι τροπολογίες βουλευτών των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς καταψηφίστηκαν όπως και η πρόταση για απόρριψη της οδηγίας.

Εξάμηνη φυλάκιση
Η οδηγία προβλέπει τη φυλάκιση παράνομων μεταναστών για έξι μήνες και για ακόμη δώδεκα στην περίπτωση μη συνεργασίας με τις Αρχές. Ευτυχώς, παρέχεται το δικαίωμα προσβολής της απόφασης απέλασης σε δικαστήριο.
Εκτιμάται ότι η οδηγία αφορά κυρίως μετανάστες που παραμένουν παράνομα στην Ενωση μετά τη λήξη της βίζας τους, ενώ η εφαρμογή της θα επιβλέπεται από την Κομισιόν, το Ε. Κ. και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Σημειώνεται ότι σήμερα στα δύο τρίτα των μελών της Ε. Ε. προβλέπονται μικρότερες περίοδοι κράτησης για παράνομους μετανάστες. Η μέγιστη περίοδος κράτησης ποικίλλει από 32 ημέρες στη Γαλλία μέχρι 20 μήνες στη Λεττονία, ενώ στην Ελλάδα είναι τρεις μήνες και σε επτά χώρες–μέλη είναι απεριόριστη.
Τα κράτη–μέλη υποχρεούνται να θεσπίσουν νομοθετικά τις ελάχιστες κοινές αρχές που προβλέπονται στην οδηγία, ωστόσο έχουν το δικαίωμα να διατηρήσουν κάποιες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

Δωρεάν νομική βοήθεια
Ενα δεύτερο σημείο τριβής μεταξύ Ε. Κ. και Συμβουλίου ήταν η παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας στους άπορους παράνομους μετανάστες. Τελικά ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε ήταν να παρέχεται υποχρεωτικά δωρεάν νομική βοήθεια, εφόσον είναι «σύμφωνη με τη σχετική εθνική νομοθεσία».
Η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η οδηγία δεν εγγυάται την ασφαλή και αξιοπρεπή επιστροφή των παράνομων μεταναστών και εκτιμά πως θα αποτελέσει κακό παράδειγμα σε άλλες περιοχές του κόσμου.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_19/06/2008_274445

Δεν υπάρχουν σχόλια: